Idea-Keksi Oy

Hannun-Koneella toteutettiin yhteistyössä Jussi Mantsisen, Idea-Keksi Oy:n kanssa uudenlainen ja erilainen koneratkaisu. Maastokelpoinen, tela-alustainen ja kiertyvällä runkonivelellä varustettu MOTOKO mahdollistaa esimerkiksi työvälineiden ja materiaalin siirron työmaalla samalla koneella, jolla itse työ tehdään. Keinutelat, hydrauliveto ja kiertyvä, lukittava runkonivel, tekevät koneesta maastokäyttöön hyvin soveltuvan, ja pintapainetta on tällä 10,5 tonnin tyhjäpainoisella koneella 0,7 kiloa neliösentille.

Peruskoneen ja uuden alavaunun välissä on CAN-väyläohjaus, joka mahdollistaa monipuolisen varustelun ja myös tarkat tiedot alavaunun eri sylintereiltä, antureilta ja niin edelleen. Keskinivel on ohjaava, mutta se toimii vain ikään kuin ohjaustehostimena. Varsinainen ohjaaminen tapahtuu samalla tavalla kuin peruskoneessa telojen liikkeellä, ja ne kääntää samalla niveltä haluttuun suuntaan. Hannun-Koneelta projektissa oli vahvasti mukana Jarmo Lehtonen ja Jarkko Leppänen. Osaamista siis löytyy haastavimpienkin projektien toteutuksesta. Lisätietoja Jarmolta 0504133964.

Tulevaisuudessa tela-alustaisena kone voidaan toteuttaa jopa 40 tonnin kokonaispainoon ja pyöräalustaisena 60 tonnin kokonaispainoon saakka. Suunnittelu ja kehitys sekä testaus jatkuu. (Kuvissa vielä koneessa testilava.)

Tiedot:

Peruskone Doosan DX62R-3
Alavaunu ja varustelu Idea Keksi Oy MTKT100
Keinutelat 4 kpl, keinuliike +/- 10°
Keskinivelen kääntökulma +/- 42°
CAN-väyläohjaus
Vetotapa hydraulinen neliveto
Koukkulaite Hiab XR 5S
Vetokoukku 10 tonnia
Pintapaine 0,7 kg / cm2
Leveys 2100 mm
Alavaunun pituus 8000 mm
Kokonaispituus puomi edessä kuljetusasennossa 10 300 mm
Korkeus 3 250 mm
Paino tyhjänä 10 500 kg
Kuorman paino 5 000 kg
Kokonaispaino 15 500 kg